Profesija: Topošais zinātnieks

Zina visu un par visiem!

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Dīvainākas atkarības
Publicēts 5. jūnijā, 2014.
Nereti izdzirdot vārdu “atkarība”, pirmais, kas ienāk prātā ir alkoholisms vai narkomānija, kas ir saprotams, jo tās ir tīri tradicionālas atkarības. Bet kā būtu, ja cilvēks būtu atkarīgs, piemēram, no netīrumu ēšanas vai matu izraušanas? Tas nav bieži sastopamas atkarības, bet ir cilvēki visā pasaulē, kas no tām cieš. Te būs sešas interesantākas, neparastākās atkarības pasaulē un to sekas!

Netīrumu ēšana 

Lai cik neparasti un nepieņemami tas mums nešķistu, pasaulē ir cilvēki, kas burtiski alkst ēst nepārtikas preces, tai skaitā krāsas, cigarešu pelnus, papīrus, ekskrementus, krītu vai mālu.Šī dīvainā atkarība ne tikai negatīvi ietekmē veselību, izraisot dzelzs un cinka trūkumu ķermenī, bet arī rada attīstības traucējumus, piemēram, autismu vai garīgu atpalicību. Sievietes, kas grūtniecības laikā piekopj šo bīstamo atkarību, visbiežāk draud neatgriezeniski sabojāt sava gaidāmā bērna veselību. 

Matu izraušana 

Aptuveni 11 miljoni amerikāņu cieš no matu izraušas atkarības. Matu izraušana ir psiholoģisks stāvoklis, kurā atkarības vajātie nevar pārvarēt milzīgo vēlmi izraut sev matus no galvas, skropstām, uzacīm vai jebkuras citas ķermeņa daļas, kur tās atrodamas.Atkarība saasinās spriedzes vai trauksmes brīžos, kad tikai matu izraušana sniedz tik nepieciešamo atvieglojumu sajūtu un baudu.  Matu košļāšana un ēšana ir blakus darbības, no kurām cieš atkarīgi. 

Kosmētiskās operācijas 

Kā liecina pētījumu dati, mūsdienās pieaug cilvēku skaits, kas labprātīgi izmanto kosmētiskās ķirurģijas pakalpojumus. Neapmierinātība ar savu ķermeni ir lielākoties sastopama daiļā dzimuma starpā. Daļai no sievietēm deguna korekcija vai krūšu palielināšana nav nekas neparasts, bet ir pieradīts, ka aptuveni desmit procentiem no cilvēkiem, kuri vēlas plastiskās operācijas, kosmētiskā ķirurģija kļūst par nopietnu atkarību.Kā tad noteikt, vai tev piemīt šī atkarība? Pazīmes ir bieža vēlme pēc atkārtotas kosmētiskās operācijas, nemiers, depresijas un sociālā izolācija, nepārtraukta domāšana par savu fizisko izskatu, trūkumiem un apsēstība ar šo trūkumu meklēšanu, neatkarīgi no tā, vai tie ir reāli vai iedomāti. Visbiežākie atkarības izraisītāji ir sabiedrības spiediens, zems pašvērtējums, ģenētiskas nepilnības un nelīdzsvarotība. 

Tetovējumi 

Noteikti esat dzirdējuši teicienu, ka tetovējumi var novest pie atkarības – ja tev ir viens tetovējums, drīz noteikti sekos nākamais. Lai gan lielāka daļa šo apgalvojumu neuztver nopietni, pasaulē ir cilvēki, kuriem tetovējumi tiešā veidā ir saistīti ar atkarību.Parasti cilvēki savus tetovējumus saista ar specifiskām īpašībām- daļa ar tiem pauž savu dumpiniecisko dabu, vēl daļai ķermeņa apgleznošana liek justies seksīgi un pievilcīgi. Tetovēšana un citas ķermeņa izmaiņas, piemēram, pīrsings vai sevis durstīšana, ir veids, kā cilvēks izsaka sevi. Tomēr mēdz būt gadījumi, kad ķermeņa izmaiņas pārvēršas sevis kropļošanā, kļūstot par atkarību. Tiek noradīts, ka tā cilvēks tiek galā ar emocionālām problēmām, kontrolējot emocionālas sāpes. Nereti tieši atkarība no tetovējumiem ir pirmais solis uz garīgu slimību piemeklēšanas, tai skaitā šizofrēnijas. 

Sauļošanās  

Tieši vasaras sezonai aktuāla atkarība! Protams, ka ikvienam cilvēkam patīk veselīgs iedegums, bet tie, kuri cieš no sauļošanās atkarības, jau sen ir aizmirsuši vārdu “veselīgs”. Pētījums, kas 2005.gadā ticis veikts Teksasas Universitātes Medicīnas Filiālē, pierāda, ka vairāk nekā 50 procenti no pludmales apmeklētājiem uzskatāmi par saules “atkarīgajiem”, bet 25 procentiem respondentu konstatēta saslimšana ar ādas vēzi vai novēroti ķermeņa darbības traucējumi.Domāju, ka nevienam nav jāatgādina sauļošanas izraisītās sekas -  ādas vēzis. 

Internets 

Iespējams šī nemaz nav tik neparasta un dīvaina atkarība, bet toties ļoti populārā.  Lielāka daļa cilvēku nepārtraukti atrodas internetā tiešsaitē, pārbaudot savu e-pastu, izmantojot sociālos tīklus vai vienkārši apmainoties ar informāciju, ko visērtāk nodrošina viedtālruņi. Lai gan ir pierādīts, ka interneta izmantošana sniedz cilvēkiem kontroles izjūtu, tā rada arī paaugstinātu stresa līmeni un kļūst par atkarību. Atkarība ir kļuvusi pietiekami izplatīta, lai garīgās veselības speciālisti atzītu, ka interneta izmantošana traucē cilvēka ikdienas dzīvi, kā arī rada cilvēkos spriedzi, dusmas un depresiju brīžos, kad viņi nevar brīvi piekļūt internetam.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: